Śledzie po wiejsku wg wujka Sidora.

Składniki:
5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g)
3 średnie cebule
1 marchewka
1-2  ogórki kiszone
pieprz świeżo zmielony
 
 
Składniki zalewy:
1 szklanka (250 ml) wody
100 ml octu 10%
150 ml oleju
3 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
 
 
 
Wykonanie:
Śledzie moczymy poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.
Wymoczone kroimy w kawałki. Każdy płat na 3 części.
Cebulę kroimy w pół krążki.
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Ogórki kroimy w plasterki.
Cebulę przekładamy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzamy. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier. Zostawiamy na gazie małym około  5 minut.
Dodajemy marchewkę i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Wyłączamy gaz i wlewamy ocet. Mieszamy zalewę i studzimy.
 
Na dno słoja wkładamy część cebuli, następnie warstwę  śledzi, delikatnie oprószamy pieprzem i kładziemy kilka plasterków ogórka i zalewamy 2 łyżkami oleju.
Następnie powtarzamy układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników.
 
Na wierzchu rozkładamy cebulę i wszystko zalewamy wystudzoną zalewą.
Słoik wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
 
SMACZNEGO !!!