Składniki:
5 płatów śledziowych matiasów
(Ok. 500 g)
3 średnie cebule
1 marchewka
1-2 ogórki kiszone
pieprz świeżo zmielony
Składniki zalewy:
1 szklanka (250 ml) wody
100 ml octu 10%
150 ml oleju
3 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Śledzie moczymy
poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.
Wymoczone kroimy w kawałki.
Każdy płat na 3 części.
Cebulę kroimy w pół krążki.
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej
na dużych oczkach.
Ogórki kroimy w plasterki.
Cebulę przekładamy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzamy. Tak przygotowana cebula zostaje pozbawiona goryczki.
W garnku zagotowujemy wodę,
dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier.
Zostawiamy na gazie małym około 5 minut.
Dodajemy marchewkę i gotujemy
jeszcze 2 minuty.
Wyłączamy gaz i wlewamy ocet.
Mieszamy zalewę i studzimy.
Na dno słoja wkładamy część
cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie
oprószamy pieprzem i kładziemy kilka plasterków ogórka i zalewamy 2 łyżkami
oleju.
Następnie powtarzamy układanie
składników do słoja aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu rozkładamy cebulę
i wszystko zalewamy wystudzoną zalewą.
Słoik wstawiamy do lodówki na
24 godziny.
SMACZNEGO !!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń