Ogórki małosolne z wujkiem Sidorem.

Przetwory domowej roboty to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców, których teraz pod dostatkiem. Ich smakiem cieszyć możemy się nie tylko latem, ale i w nadchodzącej jesieni. Zobacz, jak w szybki i łatwy sposób zrobić domowe ogórki małosolne. Radzi wujek Sidor.

 

Do kiszenie ogórków używa się kopru, liści i korzeni chrzanu, liści malin, gorczycy, ziela angielskiego i listków bobkowych, czyli laurowych. Do tego woda, sól i już, pyszne ogórki małosolne są gotowe!

Jak je przyrządzić ? Otóż:

 Najpierw należy rozpuścić sól we wrzątku. Następnie ułożyć na dnie kamionkowego naczynia koper, zasypać gorczycą, dodać czosnek , liście, chrzan. Ułożyć ogórki. Zalewać ogórki małosolne ciepłą zalewą. Tylko taka gwarantuje udany przysmak!

Aby przyrządzić pyszne ogórki małosolne, należy wybierać zawsze ogórki świeże, małe, proste i jędrne, o barwie zielonej; następnie moczyć je w zimnej wodzie kilka godzin, co spowoduje usuwanie specyficznej goryczki.
Następnie należy ogórki starannie umyć. Warzywa układać ciasno w naczyniu kamionkowym. Przygotować roztwór solny: z przegotowanej wody z solą ( wujek Sidor stosuje 1 łyżka soli na 1 l wody )- musi być go tyle, aby zakrył ogórki. Wrzucić obrane ząbki czosnku. Dodać koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści wiśni i porzeczki. Przykryć naczynie i obciążyć przykrywkę kamieniem. Odstawić na 2-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Warto czekać. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe!