Najlepsze przepisy na domową pizze.

Większość ludzi uwielbia i zajada się od czasu do czasu pizzą W takich zawodach jak transport, przeprowadzki, magazynier, żołnierz czy policjant jest to dobry materiał na szybką przekąskę. Poniżej możecie zapoznać się z podstawowymi informacjami jak samemu zrobić ciasto oraz je według własnego smaku doprawić. Jeśli macie pytania chętnie podpowiemy ;)

1. Pizza ze szparagami

Pizzę pieczemy w zwykłych tortownicach lub blaszkach do pieczenia pizzy o średnicy około 24 cm.Pizzę można odgrzewać (najlepiej w kawałkach, na patelni, częściowo pod przykryciem). Po upieczeniu możemy przechowywać ją w lodówce lub nawet zamrozić - odgrzewać po kawałku gdy najdzie nas ochota na małą przekąskę.

Składniki, 3 pizze o średnicy około 24 cm:

Ciasto:


250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru



Dodatki (na 3 pizze):
• porcja sosu pomidorowego z powyższych składników
• 2 kulki białej mozzarelli
• 200 g sera brie lub camembert
• 9 zielonych szparagów
Pizza ze szparagami i szynką: 6 plasterków cienko pokrojonej szynki
Pizza ze szparagami i jajkiem: 3 jajka

• listki bazylii do dekoracji


Przygotowanie:
Ciasto:
  • Podgrzać wodę (ma być bardzo dobrze ciepła, ale nie gorąca) i wlać do większego kubka lub miski, dodać drożdże (najlepiej aby były ocieplone w temp. pokojowej), cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić).
  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice lub blaszki o średnicy około 24 cm posmarować oliwą, do każdej włożyć po jednej części ciasta i wyłożyć nim całe dno ugniatając palcami. Odstawić na minimum 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, np. 250℃ (ma być bardzo nagrzany, więc najlepiej zrobić to na minimum 20 minut przed pieczeniem pizzy).

Sos pomidorowy: w rondelku zagotować pomidory razem z oliwą doprawiając solą, cukrem, suszonym oregano i pieprzem. Gotować przez około 15 minut, na koniec zmiksować na gładki sos.

Dodatki: szparagi opłukać w zlewozmywaku, odłamać twarde grube końcówki. Łodygi wrzucić na wrzątek i gotować przez 1,5 minuty, odcedzić i od razu przelać zimną wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania się szparagów. Przekroić na połówki. Mozzarellę i ser brie lub camembert zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 2. Pizza węgierska - z salami, boczkiem, pomidorami, cebulą i papryką

 Pizzę można piec na rozgrzanym kamieniu lub na zwykłych blaszkach. Poniższy przepis dokładnie opisuje obydwie metody pieczenia.


Składniki, 3 pizze o średnicy około 25- 30 cm:
Ciasto:

• 400 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
• 1 łyżeczka soli
• 300 ml wody
• 30 g świeżych drożdży• 1 łyżeczka cukru• 2 łyżki oliwy
Dodatki:
• 250 g (2 kulki) mozzarelli
• 1 pomidor
• około 50 - 100 g salami
• około 50 - 100 g boczku (użyłam suszonego, pancetty, może być dowolny)
• 1 czerwona papryka lub po kawałku 3 papryk w różnych kolorach
• 1/2 cebuli
• papryka w proszku (wędzona, słodka lub ostra)

Sos pomidorowy:
• 3 pomidory
• sól i pieprz
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• szczypta cynamonu
• chili (opcjonalnie, w wersji pikantnej)


Przygotowanie:
Ciasto:
  • Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna.
  • Do mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać ciasto mikserem (ciasto będzie dość luźne) lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto wyrabiamy dłońmi na stolnicy, początkowo może być za luźne, więc będzie potrzebowało troszkę więcej mąki (2 - 3 łyżki). Nie dosypujmy dużo mąki, bo ciasto po upieczeniu będzie ciężkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (w ciepłym otoczeniu może być krócej, 1 godzina).
  • W międzyczasie przygotować dodatki (przepisy poniżej) i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku. Jeśli pieczemy pizzę na blaszkach, piekarnik wystarczy nagrzać tuż przed pieczeniem pizzy.
  • Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać je przez 1-2 minuty. Podzielić na 3 części, ulepić kulki i odłożyć je na bok, przykryć ściereczką. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną mąką (używam krupczatki, ale może być zwykła) lub na drewnianą łopatę do zsuwania pizzy na kamień. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Jeśli pieczemy na blaszkach, smarujemy je oliwą i wykładamy plackiem z ciasta.
  • Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, możemy od razu zsuwać ciasto na kamień i jak najszybciej układać składniki przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Rozsmarować (niedokładnie) 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 1/3 ilości tartej mozzarelli, 2 plasterki pomidorów, 3 plasterki papryki, 3 plasterki salami, szczypta cebuli i 3 łyżki pokrojonego boczku. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy.
  • Jeśli pizzę pieczemy na blaszkach, czekamy około 12-15 minut aż placki trochę podrosną. W międzyczasie możemy układać składniki (jak wyżej).
  • Pizzę piec przez około 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać mieloną papryką. Pokroić nożem na porcje. 
Dodatki:
  • Sos pomidorowy: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki i nasiona z komór. Miąższ odcisnąć z soku i pokroić w kosteczkę, włożyć szerokiego garnka, dodać resztę składników i zagotować. Gotować na większym ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, od czasu do czasu zamieszać, na koniec zmiksować na gładki sos.
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce, posolić. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, położyć na ręcznikach papierowych aby odsączyć je z nadmiaru soku. Doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie oregano. Salami pokroić na plasterki, boczek na plasterki i poprzeczne paseczki. Paprykę pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka lub plasterki.

Smacznego życzy ekipa Z.U.H. Sidor Transport Piastowska 63 50-361 Wrocław 71 328 43 02